Žemlovka s karamelizovanými jablky
Žemlovka s karamelizovanými jablky
Ingredience: 50 g másla, 6 jablek (oloupaných, nakrájených na klínky a zbavených jádřinců), 180 g krupicového cukru, 570 ml smetany ke šlehání (ideálne se 40% tuku), 400 g pečiva (toasty, veka, sladké loupáky, vánočka apod. ) nakrájeného na plátky či trojúhelníky, 4 žloutky, 100 g rozinek.
Postup: Máslo rozpustit na velké pánvi, vsypat jablka a 150 g cukru. Na prudším plameni vařit asi 5 minut, aby šťáva z jablek zkaramelizovala; průběžně promíchávat. Pak vmíchat smetanu, stáhnout plamen a minutu lehce povařit. Přecedit a zachytit šťávu. Troubu předehřát na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Zapékací formu vyložit částí pečiva, poklást rozvařená jablka, a část rozinek, zakončit pečivem a rozinkami. Žloutky vešlehat do smetanové šťávy a vlít na žemlovku. Pocukrovat a péct asi 40 minut.
paradni recept
(martina k., 15. 12. 2015 16:46)